Het lijkt een avond als alle andere waarop Isabel Duncan, hoofdonderzoeker aan de universiteit van Kansas, de bonobo’s in het Great Ape Language Lab verzorgt. Totdat de rust wordt verstoord door een bomaanslag van de Earth Liberation League. Bij deze gewelddadige inval raakt Isabel ernstig gewond en ontsnappen alle apen. Als Isabel bijkomt in het ziekenhuis, is haar eerste zorg de apen die in de vrieskou in de bomen zitten. Gelukkig lukt het medewerkers van de universiteit om de apen weer terug te lokken naar het Language Lab. Maar als een dag later diverse bedreigingen aan het adres van de universiteit worden geuit, besluit de directeur de stekker uit het project te trekken en hij verkoopt de apen aan de hoogste bieder. Kort daarop verschijnt er een realityshow op tv waarin de bonobo’s de hoofdrol spelen. In een hermetisch afgesloten huis worden de apen vierentwintig uur per dag gevolgd door camera’s. Al snel blijkt dat de apen zeer vindingrijk zijn en stemmen duizenden kijkers elke dag af op het apenhuis.
Het apenhuis wordt al snel een gekkenhuis en van diervriendelijkheid is geen sprake. Gruen weet dit onderwerp op een intrigerende wijze aan de kaak te stellen zonder dat het verhaal zijn spannende element verliest. De rode draad van het verhaal is echt een actueel thema. De reallifesoap gaat in dit geval nog een stapje verder door dieren als hoofdpersonen in een ‘Big Brother’ huis te plaatsen. Al snel gaat dit verhaal een heel eigen leven leiden. Gruen stelt niet alleen dier(on)vriendelijkheid aan de kaak, maar voegt tevens nog een spannend element toe. Door de aanslag op het lab gaat het boek in rap tempo van start.
Ik moest echter bij het begin van het verhaal wel even wennen aan de manier waarop de verzorgers met de apen communiceren. Dit lijkt wat ongeloofwaardig en komt kinderlijk over, maar niets blijkt minder waar. Gruen heeft een behoorlijke research gedaan alvorens ze het verhaal op papier zette. Verder bevat het genoeg afwisseling, mede door de meerdere personages welke in het boek gevolgd worden. Deze hebben ieder hun eigen belangen waardoor het ook voor de lezer even zoeken is wie zij kunnen vertrouwen.
Kortom: een waardig opvolger van Water voor de olifanten. Ook nu spelen dieren een belangrijke rol en weet Gruen een interessant en bijzonder verhaal op de lezer over te brengen.
Plaats een reactie