Het verhaal begint met de inslag van een meteoriet in de tuin van de oude mevrouw Leroch. Deze steen blijkt sporen van buitenaards leven te bevatten en als snel wordt een uiterst geniale professor in de geologie en paleontologie, Peter Osmond, opgetrommeld om dit verder te onderzoeken. De hele wetenschappelijke wereld staat op zijn kop, aangezien dit het definitieve bewijs kan zijn dat het leven op aarde is ontstaan door levende cellen (onbekende mineralogische bestandsdelen). Dus niets geen Big Bang of Gods schapingen. Deze meteoriet zou wel eens alle opvattingen over het ontstaan van het leven op aarde op losse schroeven kunnen zetten.
De meteoor ligt opgeslagen in het Parijse Nationaal Natuurhistorisch Museum, waar deze ook onderzocht zal worden. Bij aankomst in het museum wordt Peter Osmond verrast, het Vaticaan blijkt namelijk ook een belangrijke onderzoeker hebben gestuurd. Tegen zijn zin gaat hij aan de slag met zijn mede-onderzoeker. Osmond is namelijk een overtuigd atheïst en hij verwacht dat de gelovige het onderzoek alleen maar wilt tegenwerken, aangezien de uitkomsten de Bijbel kunnen tegenspreken. Maar dan slaat een seriemoordenaar toe. Zijn slachtoffers, allemaal medewerkers van het Museum, worden op uiteenlopende manieren vreselijk toegetakeld. En iedere keer lijkt er een achterliggend idee te zijn bij deze moorden, alsof het om rituele moorden gaat.
Ondertussen lopen de gemoederen betreft de meteoriet hoog op in het Natuurhistorisch Museum. Het gaat hier tussen de aanhangers van de evolutieleer van Darwin, die toeval en natuurlijke selectie zien als verklaring voor het leven op aarde, en degenen die geloven in een Schepper of een Goddelijk plan. Het lijkt erop alsof de moorden in verband staan met de vondst van deze meteoriet.
Het lukt de politie maar niet om de moordenaar te pakken. En om het allemaal erger te maken wordt de meteoriet ook gestolen. Professor Osmond en pater Magnani zijn zeer ontmoedigt, maar dan krijgt Osmond vermoedens hoe de diefstal en de moorden verband houden met elkaar. En hij gaat op onderzoek met Magnani en de bijdehante archivaris Léopoldine.
De moorden in deze bloederige thriller worden uitgebreid beschreven en zijn behoorlijk gruwelijk. Je moet er tegen kunnen. Daarnaast wil het verhaal iets te langdradig en ingewikkeld worden. Want naast de meteoriet waar in het begin om draait, komt plotseling een ander voorwerp naar voren: een hutkoffer met botten van een oermens, die de ontbrekende schakel zou kunnen zijn tussen aap en mens. Dit is wederom bewijs dat het scheppingsverhaal niet berust op waarheid en de evolutieleer van Darwin des te meer bevestigt. De aanhangers van Gods woord hebben het zwaar in dit verhaal en lijken er van alles aan te doen om het tegendeel te bewijzen.
Er zijn vele wetenschappelijke discussies in dit boek, waar je soms doorheen moet prikken. Je moet zeker geduld hebben en doorbijten, maar dit boek is het zeker waard. Je wordt als het ware een mystiek en spannend verhaal ingezogen die je maar moeilijk loslaat. En het blijft spannend tot het einde van het boek, waarin de toedracht van de moorden en de diefstal van de meteoriet aan het licht komt. De museummoorden is spannend en heeft veel diepgang.
Plaats een reactie