Elke doordeweekse dag krijgen ruim 300 mensen in Nederland te horen dat ze kanker hebben. Dat zijn er 80.000 per jaar. En dat aantal zal de komende jaren verder toenemen. Wat gebeurt er met je als een arts je vertelt dat je kanker hebt?
In Morgen is nu vertellen mensen die kanker hebben of hebben gehad openhartig over de schok van het bericht, de zware medische behandelingen en de onzekerheid daarna. Ook partners en nabestaanden komen aan het woord. Sommige van de geïnterviewden zijn ‘genezen’, anderen leven al langdurig met de ‘vijand binnen de muren’, weer anderen tellen de dagen af. Het zijn verhalen van hoop en wanhoop, van afscheid nemen en loslaten.
Het is niet leuk om boeken te lezen over enge ziekten, en helemaal niet als het kanker is, wat toch de associatie van de dood oproept. Dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn bewijst dit boek. Wat heb ik een respect voor de personen die zoveel van hun leven bloot hebben gegeven om anderen te helpen. Verdriet, onmacht maar ook de wil om te leven komen ruim aan bod. Mooi om te lezen hoe iedereen met deze rot ziekte omgaat. Er komen verschillende personen aan bod; van mensen die genezen zijn van kanker, maar ook de chronische en zelfs de nabestaanden die natuurlijk niet vergeten mogen worden. Het gezin en de mensen van wie je houdt raakt het natuurlijk net zo goed. Het zal een bron van herkenning zijn voor iedereen die wel eens met kanker te maken heeft gehad.
Claudia de Breij heeft de eer gehad een mooi stukje voor de inleiding te schrijven. Elk hoofdstuk begint met een kort stukje van de persoon die vertelt met de data erbij, daarna het echte interview. Elk hoofdstuk is aangrijpend om te lezen. Een boek dat je niet weg kunt leggen, en de vraag blijft: Hoe zal het deze personen verlopen?
Morgen is nu
![](https://www.boekreviews.nl/wp-content/uploads/2014/07/morgen-is-nu.jpg)
Citaat
Elk hoofdstuk is aangrijpend om te lezen. Een boek dat je niet weg kunt leggen, en de vraag blijft: Hoe zal het deze personen verlopen?
Gegevens van boek
UitgeverA.W. Bruna
VerschenenJuni 2008
Pagina
211
ISBN
9789022994733
Plaats een reactie