Het schokkende, waargebeurde verhaal, dat met veel succes is verfilmd: in 1931 bepaalt de Australische regering dat aboriginalkinderen met gemengd bloed gescheiden van hun familie in kampen moesten worden opgevoed om in de blanke maatschappij te kunnen integreren. Molly en haar twee zusjes worden weggevoerd naar het opvoedingskamp Moore River. Ze weten de barbaarse behandeling van het kamp te ontvluchten en zoeken het hek wat ooit tegen een konijnenplaag is geplaatst en Australië van noord naar zuid doorsnijdt. Gedrieën trekken ze ruim 2000 kilometer dwars door de Australische woestijn, achtervolgd door de politie.
Het verhaal roept vooral ongeloof op, het is onvoorstelbaar dat meisjes in de leeftijd van acht tot veertien jaar meer dan 2000 kilometer lopen en het ook nog weten te overleven. Niets dan respect voor deze jonge kinderen.
Het verhaal begint met een korte introductie over de aboriginals en de bezetting van Australië door Engelse kolonisten. Zo krijgt de lezer een aardig beeld van de geschiedenis betreffende de bezetting door Engeland. Toch blijft de aboriginalcultuur tijdens het verhaal wat op de achtergrond en dat is jammer. Het blijft een volk waarvan de lezer niet de gebruiken en rituelen leert kennen en dat is een gemiste kans. Ook komen de emoties van de meisjes weinig aan bod. Je volgt ze met ongeloof en respect tijdens hun barre tocht, maar nergens leert de lezer de meisjes echt kennen. De lezer voelt niet met ze mee en de pijn die zij moeten doorstaan weet de auteur niet over te brengen.
Enkele passages in het boek worden erg snel verteld doordat de herinneringen van de meisjes met de tijd vervaagd zijn. Dit is begrijpelijk maar wel jammer voor de lezer. Nu worden er erg grote sprongen in de tijd gemaakt. Tegen het eind van het boek komt er wat minder vaart in het verhaal en komen ook de details wat meer aan bod. Ook is het interessant om aan het eind van het verhaal te lezen wat er van de meisjes terecht is gekomen en hoe het ze in het leven vergaan is.
Rabbit-proof fence is een interessant verhaal over de vlucht van drie jonge meisjes naar huis, maar had beter uitgewerkt mogen worden en de auteur had dieper in mogen gaan op de emoties van de drie jonge kinderen.
Plaats een reactie